Wat is een AED?

Wat is een AED?

AED

Een AED is een onderdeel van geavanceerde medische noodapparatuur dat door medisch personeel wordt gebruikt om slachtoffers van een hartstilstand te behandelen. Het is een klein, gemakkelijk mee te nemen apparaat dat gemakkelijk naar verstoppingen kan worden vervoerd. Het kan ook worden gebruikt om doses geneesmiddelen toe te dienen.

gelijk aan een handmatige defibrillator.

Het vereist dat de patiënt die aan een hartstilstand lijdt, een foul wordt toegediend. Het is een uitwendige schok voor het hart die wordt toegediend door een arts of een medisch noodhulpmonteur. Het wordt vaak gebruikt in noodsituaties. Vaak besluiten de medische hulpverleners die spoedeisende hulp verlenen een automatische externe defibrillator te gebruiken bij de patiënt voor een controle. Enkele van de symptomen van een hartstilstand zijn zuurstoftekort, ademnood, niet pompen van het hart, ademhalingsmoeilijkheden, noodanticonceptie, proeven of braken, bewusteloos raken, massale verwarring, risico van instorting en zelfs coma.

Een AED is een klein gadget dat een combinatie is van een inhalator en een defibrillator. Het was oorspronkelijk bedoeld voor gebruik in een ambulance voordat het werd opgenomen in draagbare versies. Het ontwerp van de AED is bij de nieuwste modellen relatief constant gebleven. Ze zijn altijd licht van gewicht, hebben geen bewegende delen, zijn gemakkelijk te gebruiken en zeer betrouwbaar. Aanvankelijk was de AED bedoeld om handmatig te worden geïmplanteerd door opgeleid medisch personeel. De laatste jaren hebben de fabrikanten echter een mobiele versie van de AED ontworpen die binnenshuis kan worden gebruikt. Dit is binnenshuis zeer nuttig gebleken, omdat de AED met grotere nauwkeurigheid en precisie kan worden gepositioneerd.

Een AED wordt gebruikt om het hart weer normaal te laten kloppen. Het bewaakt ook de status van het hart en geeft zo nodig een elektrische schok af. Hoe ziet een hartstilstand er precies uit? Symptomen zijn onder meer:

Kan de AED gebruikt worden om een leven te redden?

Het korte antwoord op het bovenstaande is ja. Hoewel de defibrillator als een groot risico voor het hart wordt beschouwd, is hij gecertificeerd om een leven te redden. Hij mag alleen worden gebruikt in gevallen waarin een directe impact op de hersenen wordt waargenomen. Hij wordt vaak op strategische plaatsen rond het lichaam van het slachtoffer geplaatst. Voorbeelden zijn de borst, de buik en de dijen. In gevallen waarin een positioneringsapparaat wordt gebruikt, is dat vaak op de plaats van de ledematen van het slachtoffer.

Wie heeft er een AED nodig?

Over het algemeen is het alleen nodig voor personen die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Ook wordt het gebruik van een AED bepaald door de opgeleide medische professional, of het nu gaat om hartaanvallen, beroertes of andere ernstige medische aandoeningen.

Hoe helpt een AED?

In bijna alle situaties is het hart van de patiënt na het toedienen van een AED binnen enkele minuten weer normaal gaan kloppen. Dit helpt bij het verminderen van het risico op een hartstilstand. Soms kan de getroffen persoon een TIA of Transient Ischemic Attack krijgen. Dit treedt op als gevolg van een hartstilstand en een beroerte. Geschat wordt dat ongeveer 95% van de gevallen van hartstilstand die zich tijdens buitenactiviteiten voordoen, door externe krachten wordt veroorzaakt.

Wat voor opleiding moet een medische professional volgen om AED-specialist te worden?

De nadruk van een AED-training ligt op het trainen van zowel de hulpverlener als de ontvanger. De opleiding omvat het herkennen van de tekenen van een hartstilstand, het gebruik van de defibrillator, hoe het slachtoffer kalm te houden tijdens het vervoer, en hoe te voorkomen dat het slachtoffer blijvende schade oploopt tijdens de opnames. Erkende opleidingsmodules omvatten ook hulp aan personen die lijden aan psychische stoornissen en schade die wordt veroorzaakt tijdens auto-ongevallen.

Een AED is een onderdeel van geavanceerde medische noodapparatuur dat door medisch personeel wordt gebruikt om slachtoffers van een hartstilstand te behandelen. Het is een klein, gemakkelijk mee te nemen apparaat dat gemakkelijk naar verstoppingen kan worden vervoerd. Het kan ook worden gebruikt om doses geneesmiddelen toe te dienen. gelijk aan een handmatige defibrillator. Het…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.